La participació política dels immigrants, una qüestió pendent

 
Són necessaris els debats polítics, i sobretot socials, entorn a la qüestió de la immigració ara bé, en els darrers temps, com bé van demostrar els últims esdeveniments a Catalunya i les posteriors reaccions, s’ha està generant un debat entorn a la immigració basat en la criminalització i la seva utilització per a treure’n un rèdit electoral sense parar-se a pensar en les conseqüències que aquest pot comportar en la cohesió social i contradient els pactes assolits per evitar precisament que la immigració sigui un element per a aconseguir vots.
 
Sens dubte la participació política seria una eina eficaç per a lluitar contra aquesta instrumentalització de la immigració a més de ser una garantia den integració i cohesió social. Reconèixer el dret al vot a les persones immigrades els permetria defensar-se d’aquests prejudicis i a l’hora desenvolupar-se com a ciutadans. Tal i con recull el Pla de Ciutadania i Immigració 2009-2012  la participació política és l’exercici de la democràcia per excel·lència i la titularitat d’aquest dret és la màxima expressió de la salut política d’un país.
 
No és una feina fàcil doncs és un procés que requereix del comprimís de totes i tots però cada vegada és una realitat més propera. Aproximadament 85.000 estrangers nacionalitzats ja poden vota a totes els processos electorals, xifra que augmenta als 650.000 estrangers residents quan ens referim a les eleccions municipals, ciutadans que desitjablement exerciran aquest dret en les properes eleccions.
 
Però no només els partits polítics han de ser responsables de generar un debat rigorós entorn a la immigració sinó que és la societat qui ha de donar resposta a les injustícies, sent els mitjans de comunicació els que tenen la oportunitat de donar-li veu sense caure en la demagògia i la noticia sensacionalista, tal i com es va ja establir a les resolucions del II Congrés de la Immigració a Catalunya, celebrat per AMIC l’any 2004 a la ciutat de Reus.
 
Des d’AMIC seguirem reivindicant el respecte als drets laborals, social i polítics de tots ciutadans i ciutadanes i demanant responsabilitat a tota la societat.
 
La participació política i social de tota la població serà determinant en la consolidació d’una societat democràtica, respectuosa i políticament responsable.
 
Barcelona, 26 de febrer de 2010

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: