AMIC-UGT DEMANA EL DRET A VOT DE LES PERSONES IMMIGRADES

El proper 20 de novembre es celebraran a Espanya les Eleccions a les Corts Generals. I una vegada més, les persones d’origen estranger residents a Catalunya seran marginades d’un procés tan important per al nostre país.

A les Eleccions a les Corts Generals podran votar només els nacionals espanyols.

S’han de posar condicions per a que els immigrants puguin votar? No és més just que tenint els mateixos deures que els nacionals, els immigrants també haurien de tenir els mateixos drets? Democràcia per a uns ciutadans i per altres no?

 Al nostre país actualment tenim diferents categories de ciutadans: ciutadans de nacionalitat espanyola que poden exercir el seu dret de vot a totes les eleccions i ser escollits; ciutadans de la Comunitat Europea que al dia següent d’arribar a Espanya tenen dret a ser candidats i a ser escollits a les eleccions locals i que, fins i tot, es va modificar la Constitució per a que puguin fer-ho (això que sembla tan complicat no va a afectar a ningú. I tampoc els van demanar que parlessin la nostra llengua, ni que tinguessin coneixements mínims de la nostra societat, però al dia següent de la seva arribada a Espanya ja podien votar). Després estan els nacionals dels països que tenen convenis de reciprocitat amb Espanya i que, en funció d’aquests, poden exercir el dret a vot en les eleccions municipals. Aquells que no han signat conveni amb el nostre país no se’ls permet votar.

Una discriminació de les persones en funció del seu origen i, tal vegada, del pes econòmic del país de procedència. Ciutadans de primera, de segona, de tercera…

En un moment en que una part important de la ciutadania de Catalunya, com de la resta del món, s’està mobilitzant perquè volen una democràcia realment participativa, tenim un model de societat que manté quatre o cinc tipus de ciutadans, i això evidencia que alguna cosa no està funcionant bé o que no existeix la voluntat política per dotar-nos d’una democràcia real i efectiva.

AMIC-UGT de Catalunya fa una crida a la reflexió i al debat sobre aquesta situació. Una reflexió a partir de la base de que som una societat que s’ha anat transformant des de fa dècades per la arribada de persones immigrades, que s’ha anat construint amb les aportacions de ciutadans i ciudadanes d’aquí i de altres parts del món, i el que volem és una societat justa i cohesionada. La societat ha de reflexionar com ens dotem de valors democràtics i com tractem a les persones immigrades.

A igualtat de deures volem igualtat de drets!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: