MANIFEST “CIUTADANIA ÉS DEMOCRÀCIA. DRETS POLÍTICS PER A TOTHOM!”

Proposta imagen campanyaManifest

Portem anys treballant per posar a l’agenda pública la qüestió dels drets polítics de la nova ciutadania. D’una banda informant a cada procés electoral de les poques possibilitats de participació de les persones estrangeres i, de l’altra, generant debat sobre la necessitat d’avançar en la incorporació dels drets polítics per a tothom que conviu a la societat.

Estem en un moment intens social i políticament, a Catalunya i a l’estat espanyol. Després de 6 anys d’inclement crisi, es palpa el desig de canvi polític, de regeneració democràtica, d’apoderament ciutadà. Un moment incert però que obre finestres d’oportunitat per a aprofundir en la democràcia.

El marc legal actual és manifestament limitant en matèria de dret a sufragi, i no respon al fenomen irreversible de la nova ciutadania que s’ha produït a l’estat espanyol en les darreres dos dècades.

La Constitució Espanyola, al seu article 13.2, restringeix el dret de sufragi actiu i passiu a les persones estrangeres, possible només a les eleccions locals, i en cas d’acords de reciprocitat amb altres països. A l’actualitat aquests acords permeten el sufragi actiu i passiu als residents nacionals de la UE a les municipals i europees, i el dret de sufragi actiu a nacionals no comunitaris de 12 estats, amb el requisit afegit de demostrar 5 anys de residència legal continuada (tret de Noruega, 3 anys). A més a més, l’ordenament jurídic espanyol no permet la participació de les persones residents estrangeres als referèndums, ni a subscriure iniciatives legislatives populars a nivell estatal. Sí hi ha la possibilitat de participació a consultes i a altres processos no referendaris, tal com hem viscut al 9 de Novembre a Catalunya.

AMIC- UGT de Catalunya així com les entitats i persones signants considerem necessari moure aquests marcs profundament. En un context global tant interconectat i de canvi a nivell planetari, considerem que el centre del debat està en vincular el conjunt de drets de ciutadania a la residència de les persones i no només a la nacionalitat. A més a més, a Catalunya, la possibilitat democràtica de que la ciutadania decideixi engegar el camí d’un estat propi mitjançant un procés constituent obre el debat sobre quines persones residents al país seran titulars de la nacionalitat catalana.

Per tot això, la nostra taula de reivindicacions en el moment actual es centra en el següents punts:

  • Pel que fa al marc jurídic espanyol, reforma immediata de la Constitució que permeti el dret a sufragi actiu i passiu a totes les eleccions a totes les persones estrangeres residents, amb el criteri màxim de sis mesos de residència legal continuada com a requisit. Així mateix, amb el mateix criteri, incorporar el dret de participació a referèndums, iniciatives legislatives populars o qualsevol altra forma de participació política.
  • Pel que fa a la possibilitat democràtica d’iniciar el procés constituent d’un estat català, fonamentar el dret de nacionalitat i ciutadania catalana en la residència real, i no només en la prèvia titularitat de la nacionalitat espanyola. En qualsevol cas, concessió de drets polítics plens de participació a eleccions i altres procediments per a totes les persones residents a Catalunya, amb el criteri màxim de sis mesos de residència legal continuada com a requisit.

Per assolir avanços en matèria de drets polítics de la nova ciutadania, trobem molt important la mobilització social per posar el debat a la societat i a l’agenda pública. Considerem que aquesta qüestió s’emmarca en una nova etapa en la lluita pels drets civils i polítics que traspassa fronteres i ha d’esdevenir un moviment internacional. En definitiva situem aquesta lluita en la tradició històrica de la conquesta de drets civils i polítics de las classes populars, de les dones, contra la discriminació racial, …

Fem una crida a la mobilització social i ciutadana, treballant en xarxa amb totes aquelles plataformes que, d’una manera o altra, treballin per l’objectiu de l’assoliment dels drets polítics per a la nova ciutadania.

Perquè ciutadania és democràcia!!!

Drets polítics per a tothom!!!

Entitats i persones signants

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: