Poden les persones estrangeres residents amb dret a vot a les eleccions municipals ser membres d’una mesa electoral (president i vocals) o interventors i apoderats de les forces polítiques?

Donat que és una consulta molt específica, des d’AMIC- UGT ho hem preguntat a la Junta Electoral Central i ens han respòs que sí, però amb matisos.

  1. Pel fet que les eleccions municipals, a diverses comunitats autònomes, es celebren conjuntament amb les pròpies eleccions autonòmiques, i donat que en aquestes eleccions no tenen sufragi de cap tipus les persones estrangeres, només poden exercir el deure de ser membre de mesa electoral o el dret de ser interventors o apoderats els estrangers residents a comunitats autònomes on no es celebren eleccions autonòmiques el mateix dia.
  1. Aquesta regulació s’ha elaborat en relació als residents nacionals de la UE i de Noruega, però la Junta Electoral Central afegeix que aquests acords s’entenen també aplicables als nacionals d’altres estats que tinguin conveni de reciprocitat amb l’estat espanyol pel sufragi actiu a les eleccions municipals.

Recordem que per formar part com a vocal o president d’una mesa electoral es fa un sorteig entre els membres del cens electoral de la mesa en qüestió, amb un filtre de selecció pel nivell formatiu de les persones empadronades. Això es comunica amb antelació suficient a les persones escollides i l’assistència és obligatòria, tret de causes ben justificades.

Així mateix, recordem que per ser interventor o apoderat, que són els representants de les forces polítiques el dia de la votació, per vetllar pel funcionament democràtic del procés, cal sol·licitar-ho amb el període d’antelació establert per part de la formació política concreta a la que es representa.

Des d’AMIC-UGT també considerem aquestes qüestions part de la integració social i política de la nova ciutadania.

Deixa un comentari